Recht (2017)

— Wat een heerlijke ontknoping!
— Een
zeer geslaagd boek voor de geoefende fantasylezer
— Raven
weet een wereld voor te spiegelen waarin je zo kan geloven


Twee jonge mensen zoeken naar wraak of naar rechtvaardigheid, maar wat vinden ze?

 Hoewel de geur van kruit al een concrete aanwijzing was, schrok Lennard zich het apezuur toen hij een zware, monotone stem hoorde zeggen: ‘Kom mee. Ik heb jullie de moeilijke weg naar beneden laten gaan, de terugweg wordt wat comfortabeler, dat beloof ik.’
Alf Markobar kwam uit de muur stappen, zijn hoofd met de grote hoed naar voren gekanteld. Zijn handen lagen uiteraard op de kolven van zijn revolvers. De jas waaierde breed uit achter hem en hij bracht een buitenlucht mee die geurde naar droog gras.

‘Die lange val? Was dat niet nodig geweest?’ vroeg Lennard. ‘Man, ik was gewond, ik moest terug.’
‘Naar mijn inschatting was dit een excuus dat je gebruikte om naar beneden te kunnen, nu besef ik mijn vergissing. Mijn verontschuldigingen.’ Alf Markobar kon in deze kamer rechtop staan, maar niet voordat hij zijn hoed had afgenomen. Zijn haren zaten plat gedrukt, alsof ze met lijm op zijn hoofd waren geplakt.

Het leven van Ilse Kastein en Lennard Henley werd al op jonge leeftijd door een en dezelfde persoon verwoest. De verdrongen herinneringen bepalen nog steeds hun dagelijks leven.
Wie is de mysterieuze Endrezar die hen beiden wraak – of op zijn minst afsluiting – belooft? En tegen welke prijs?
In de wereld die Rolf Dorint schreef, zoeken Ilse en Lennard naar Geluk en de Bloem die zij bij zich draagt. Maar Rolf heeft zijn wereld verlaten, zijn inspiratie is opnieuw opgedroogd. Zijn wereld denkt daar anders over en trekt hem terug in zijn eigen creatie. Rolf is terug …

Tweede druk, ISBN 978-94-92337-24-5

Submit your review
1
2
3
4
5
Submit
     
Cancel

Create your own review

Rik Raven Writes
Average rating:  
 2 reviews
 by Saskia Boree
Rik Raven met Recht een ware aanwinst voor boekenwereld: intrigerende fantasy waarin Kermit de Kikker en Freddie Krueger prima samengaan…

Bij Nimisa Publishing House verscheen in maart 2017 Recht van auteur Rik Raven. De auteur publiceerde al in 2012 haar debuut Bron en in datzelfde jaar verscheen ook Zucht. Dit jaar is De Overlevers verschenen, het eerste deel in een fantasy serie. Voor de liefhebbers van Stephen King zouden de verhalen van deze schrijfster zijn en daarom is het voor recensent en beginnend auteur Saskia Boree de hoogste tijd om zich in deze schrijfster te verdiepen.




Recht (Synopsis via Hebban)
Hoewel de geur van kruit al een concrete aanwijzing was, schrok Lennard zich het apezuur toen hij een zware, monotone stem hoorde zeggen: ‘Kom mee. Ik heb jullie de moeilijke weg naar beneden laten gaan, de terugweg wordt wat comfortabeler, dat beloof ik.’ Alf Markobar kwam uit de muur stappen, zijn hoofd met de grote hoed naar voren gekanteld. Zijn handen lagen uiteraard op de kolven van zijn revolvers. De jas waaierde breed uit achter hem en hij bracht een buitenlucht mee die geurde naar droog gras.
‘Die lange val? Was dat niet nodig geweest?’ vroeg Lennard. ‘Man, ik was gewond, ik moest terug.’



Het leven van Ilse Kastein en Lennard Henley werd al op jonge leeftijd door een en dezelfde persoon verwoest. De verdrongen herinneringen bepalen nog steeds hun dagelijks leven. Wie is de mysterieuze Endrezar die hen beiden wraak – of op zijn minst afsluiting – belooft? En tegen welke prijs?
In de wereld die Rolf Dorint schreef, zoeken Ilse en Lennard naar Geluk en de Bloem die zij bij zich draagt. Maar Rolf heeft zijn wereld verlaten, zijn inspiratie is opnieuw opgedroogd. Zijn wereld denkt daar anders over en trekt hem terug in zijn eigen creatie. Rolf is terug …



Bevindingen.
De lezer zal merken dat de schrijfster van Recht de kunst van het vertellen in haar vingers heeft. Niet helemaal subtiel hint ze steeds naar een eerder boek, Bron, welke ook van haar hand is verschenen. Ze weet door haar vakkundige manier van schrijven de lezer in het verhaal te trekken en zo nieuwsgierigheid te prikkelen. Eenmaal begonnen zal de lezer dan ook niet meteen het boek willen wegleggen.



Ook niet onopgemerkt is dat de personages al meteen een doel hebben. De lezer zal zo nu en dan bedenken dat de verhaallijn een beetje vreemd is. Niet alleen is het soms wat vreemd, het is ook nog eens intrigerend, duister en niet een al te standaard fantasieverhaal, welke de lezer doet denken aan De Donkere Toren van Stephen King en aan de serie Westworld. De originaliteit spat er in ieder geval van af. Soms kan Raven wat plat in haar taalgebruik zijn en zelfs dat heeft zo zijn charme.



De plot van Recht komt een beetje traag op gang. Ondanks dat is het eentje met een heldere boodschap. Op een manier dat elke lezer gegarandeerd zal bijblijven, leidt de auteur de lezer naar een ronduit boeiend einde. Het is een boek waarvan men als het uit is, de lezer geneigd is te denken wat hij of zij nou eigenlijk daadwerkelijk heeft gelezen. En een auteur die het voor elkaar krijgt om Kermit de Kikker en Freddie Krueger in een zin te noemen, is natuurlijk helemaal een blijver. Menig horror en fantasy schrijver, maar ook liefhebbers van het genre kunnen alleen al daarvoor trots op Rik Raven zijn.

 by Mieke Schepens
Nuchter, helder en geen ver van mijn bedshow

Een gedeelte uit mijn recensie:
Rik Raven hanteert een nuchtere, heldere manier van schrijven waardoor het ondanks dat je fantasy leest, het geen ver-van-mijn-bed show wordt.
Dit maakt het verhaal toegankelijk voor lezers waarvoor dit een eerste kennismaking is met het genre en geeft het de lezer de kans om heel dichtbij het verhaal komen.
Vanzelfsprekend besef ik goed dat hetgeen beschreven wordt niet mogelijk is, maar dat kon me er niet van weerhouden om me mee te laten voeren naar deze bovenwereld en benedenwereld.
Lees meer op mijn blog: https://graaggelezen.blogspot.com/2018/03/ik-las-recht-geschreven-door-rik-raven.html

Bedankt voor je fijne recensie, Mieke.

Eén reactie

  • Ferry Visser - boekin- en verkoper

    In maart heb ik op de Comic con in Utrecht ‘Recht’ gekocht van Rik Raven. En nu, op de laatste dag van mijn vakantie heb ik dit boek in een adem uitgelezen.

    Het is een origineel, spannend boek over verwerking, erkenning en zelfacceptatie. De originaliteit van ‘Recht’ ligt voor mij als eerste in het antropomorfisme. In de thriller komen bijzondere personages voor, die een personificatie zijn van een deugd. De wijze waarop de auteur deze deugden op een menselijke manier heeft neergezet, maar toch iets grilligs heeft meegegeven, heeft mij vanaf begin tot eind van het verhaal weten te boeien.

    Ook de manier waarop in het verhaal steeds naar het boek Bron verwezen wordt is origineel. ‘Recht’ is het vervolg op ‘Bron’ het eerste boek van Rik Raven, maar in het verhaal is het een boek van Rolf Dorinth en heeft Ilse Kastein het boek gelezen en dat levert bijzondere situaties op. En net als in haar vorige boeken komt ook in dit verhaal een bron voor. Voor mij is de bron in het werk van Rik Raven een verwijzing naar verlangens, angsten en een toestand van de creatieve ontwikkeling en verbeeldingskracht.

    De thematiek van verwerking en erkenning is in dit boek met name voor twee personages belangrijk: Ilse Kastein en Lennard Henley. Beiden hebben afzonderlijk gruwelijke gebeurtenissen meegemaakt in hun jeugd en krijgen de mogelijkheid om wraak te nemen, op degene die verantwoordelijk is voor hun trauma. De ontwikkeling van Ilse en Lennard is ontroerend om te lezen, omdat ze vanuit hun kwetsbaarheid op zoek gaan naar heling en daarmee naar een stukje (zelf)acceptatie.

    Kortom, ‘Recht’ is een creatief, origineel boek met een prachtige thematiek. Het volgende boek van Rik Raven staat al op mijn NTL-lijst!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.